Personer I studentmössor står utomhus med ryggarna mot kameran

Fyra skolhuvudmän berättar om planerna för årets studentfirande

Hur kan huvudmän och skolor arrangera ett minnesvärt studentfirande som både hindrar smittspridning och är i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer? Var går gränserna och vilka möjligheter öppnar sig? Realgymnasiet i Gävle och RISE skolpartners NTI-gymnasiet, Kungsbacka och Västerviks kommun delar med sig av erfarenheterna från förra året och berättar hur de tänker och planerar inför årets student.

Studenterna ska känna att det är högtidligt och festligt

Inför förra årets firande tog Realgymnasiet i Gävle fram en lösning för klassvisa samlingar och utspring på skolan. Den visade sig fungera alldeles utmärkt, så man kommer att göra på ungefär samma sätt i år. Skillnaden i år är att studentfirandet inte fördelas på två dagar, utan att alla studenter från de fyra programmen istället springer ut samma dag. 

En klass i taget samlas i ett hundra kvadratmeter stort partytält, som slagits upp på fotbollsarenan Strömvallen. Tältet är smyckat i bästa stil med kristallkronor i taket, och de firande ska sitta vid bord med vita dukar och smakfulla blomsterarrangemang. 

Studenterna ska känna att det är högtidligt och festligt. Det här kräver förstås en hel del arbete, men det är utan tvekan värt ansträngningarna, understryker Anna Giljam Nilsson, rektor på Realgymnasiet. Planeringen är närmast minutiös för att allt ska fungera. 

“Varje samling varar en och en halv timme, och vi sätter igång redan klockan halv tio på förmidddagen. De lärare som har varit närmast eleverna i de olika klasserna deltar i firandet. Varje elev får ha två anhöriga med sig. De släpps in till en närliggande yta med god insyn in i tältet, så att de kan följa med i firandet. “

Hela skolan hjälps åt, så att studentfirandet ska gå i lås

Att hålla avstånd och att hålla en god hygien är förstås A och O. Maten är portionsförpackad, handspritstationer är utplacerade runt om i tältet och små flaggor markerar avstånden när studenterna springer ut. Tältet städas mellan varje samling, och det är samma personer som städar varje gång. 

Skolans egen personal sköter allt det praktiska arbetet kring firandet, berättar Anna Giljam Nilsson.

“Hela skolan hjälps åt den här dagen, så att planeringen och firandet ska gå i lås. Några ser till att det är rent och snyggt i tältet, medan andra fungerar som dörr- och toalettvakter eller sköter parkeringen. Det här är en lösning som vi är mycket nöjda med och som har tagits väl emot av eleverna.” 

Viktigt att kompensera för att firandet blir mer begränsat

I Kungsbacka är det sammanlagt 1100 studenter på tre gymnasieskolor som springer ut. Även här använder man samma lösning som förra året, men i år sträcker sig firandet över fyra dagar istället för fem. Utgångspunkten är att varje klass ska fira för sig, och det är planerat så att eleverna bara ska komma i kontakt med sina klasskamrater. Allt för att minska risken för smittspridning, säger Sofia Larsson, administratör på Elof Lindälvs gymnasium, som var med och planerade förra årets studentfirande.

“Klasserna går in omlott till sina respektive klassrum för att minimera risken att de träffas och kommer för nära varandra. Eleverna kommer in i ett dukat klassrum, där en portionsförpackad trerättersmeny är utplacerad vid varje stol. Klassrummen är extra pyntade med ballonger, blommor och flaggor och den mat som serveras är lite finare än den som brukar serveras när eleverna tar studenten. Vi vill göra allt för att kompensera för att firandet på grund av pandemin blir mer begränsat än vad eleverna hade förväntat sig.” 

Logistik och planering är A och O

Varje klass sitter tillsammans och äter och umgås under en och en halv timme innan det är dags att springa ut.  Fyra klassrum tas i bruk under en dag, och nästa dag sker firandet i fyra nya klassrum. Blommorna ställs in i kylen under natten, så att de kan användas igen.   

Studentfirande under pandemin förutsätter både att personalen ställer upp och att man planerat noga i förväg, så att allt flyter friktionsfritt, säger Sofia Larsson. 

“Alla i personalen som har möjlighet, är med och hjälper till under studentfirandet. Vi använder excelark som visar planeringen, så att alla vet vad de ska göra och när de ska göra det. Förra året följdes planeringen till punkt och pricka och allt fungerade perfekt. Eleverna blev glada för att de fick ett ordentligt studentfirande, och de skötte sig exemplariskt. Förra året blev det den lugnaste studenten på länge, och vi hoppas på en repris i år!”

Försiktighetsprincipen står i främsta rummet

Academedia har tagit fram ett gemensamt regelverk för skolavslutningar och studentfirande på sina skolor, som utgår från Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Här slås bland annat fast att försiktighetsprincipen står i främsta rummet när skolorna planerar och genomför studentfirandet och att varje klass ska fira för sig.

Det är bra att det finns ett tydligt regelverk att luta sig mot under planeringen, menar Jon Ellrose, rektor för NTI Gymnasiet i Sundsvall. Alla kan se vad som gäller och det råder inga tveksamheter.

“Precis som förra året sitter studenterna klassvis och väl separerade i en stor lokal. Men eftersom Folkhälsomyndighetens riktlinjer är strängare i år, kan vi inte hyra någon extern lokal. Därför samarbetar vi med Klara Teoretiska Gymnasium och använder en av deras lokaler för studentfirandet. Vi hjälps åt, så att studentfirandet inte ska ses som en privat sammankomst, utan som en del av skolans ordinarie verksamhet.”

Målet är att firandet ska bli så högtidligt och minnesvärt som möjligt, samtidigt som alla intresserade kan vara med virtuellt, säger Jon Ellrose.

“Borden är fint dukade, klasserna sitter väl separerade, alla är välklädda och vi äter god mat. Hela sammankomsten streamas, så att alla som vill kan följa med i allt som händer, höra tal och se stipendieutdelningar. “ 

Skolgården är inhägnad, ungefär som ett festivalområde

Jörgen Jonsson, som är gymnasie- och vuxenutbildningschef i Västerviks kommun, konstaterar att den stora omställningen skedde förra året. I normala fall brukar man ha en stor gemensam studenthögtid i en av Västerviks kyrkor, och sedan går alla i kortege till skolan. Förra året skedde firandet inomhus, i klassrum som var väl spridda över skolan. Varje klass åt en måltid tillsammans med sina mentorer och man gjorde det så högtidligt som möjligt. Samma modell kommer att följas i år.

“Inför studentfirandet spelar vi in en film med musik och tal från kyrkan som vi brukar vara i. Den här gången har vi fått hälsningar från några kändisar som är från Västervik, så de kommer vi att klippa in. Filmen kommer vi att lägga ut på kommunens webbplats, så att alla kan ta del av den när de vill. Förra året blev det väldigt lyckat och vi hoppas att det blir likadant i år. Mentorerna hade förberett tal och några lärare hade spelat in en film där de bjöd på sig själva. Vi försöker att göra så mycket extra som det bara går.”

Under firandet är Västerviks gymnasiums skolgård inhägnad, ungefär som ett festivalområde. Det gäller att se till att endast de som ska delta kan få tillträde, säger Jörgen Jonsson.

“Varje elev får ta med sig ett par anhöriga, och de får biljetter till dem när de lämnar in sin dator och sina läromedel under sista skolveckan. När de anhöriga släpps in, kontrollerar vi att alla verkligen har en biljett och de prickas även av mot en klasslista. När studenterna springer ut, streamar vi över nätet, så att även de som inte kan vara på plats kan följa med i firandet. De studenter som vill blir också intervjuade.”

Eleverna ska känna att det är deras stund

På Realgymnasiet streamas varje klass firande över Facebook. Under den första halvtimmen serveras måltiden och sedan är det dags för tal och utdelning av stipendier. Alla elever ropas upp en och en till röda mattan för betygsutdelning och blomma. För varje utbildning spelas särskilt utvald musik, säger Anna Giljam Nilsson.

“Allra först spelas förstås Studentsången, men sedan blir det musik som knyter an till utbildningarna. Tuff brud i lyxförpackning spelas för stylisteleverna, hästhållningseleverna får höra Min kära lilla ponny och för frisöreleverna spelas Hon har blommor i sitt hår. Esteterna får först höra SF:s intro, och sedan är det dags för I will always love you, som användes i filmen Bodyguard.” 

En stor del av utbildningarna på Realgymnasiet är kopplade till elevernas intressen. Det är därför viktigt att de får känna att detta är deras stund, tillägger Anna Giljam Nilsson.

“När firandet är avslutat, tar vi ut hela sällskapet genom en gemensam utgång. Direkt när alla har lämnat tältet, sätter städningen igång och därefter förbereds för firandet av nästa klass.”

Utspringet blev lugnare, med större närhet än vanligt

Förra året filmades klassernas utspring i Kungsbacka med drönare. Det hoppas man också kunna göra i år, men det gäller att ha tur med vädret, påpekar Sofia Larsson. 

“Utspringen streamas inte, men de görs snabbt tillgängliga på skolans webbplats. Förra året hade vi några av kommunens kommunikatörer på plats, för att intervjua studenterna. Det tänker vi även göra den här gången. Vi försöker anstränga oss så mycket det går för att göra lite extra, så att alla ska känna att de får ett riktigt studentfirande.” 

Utspringen genomfördes omlott, så att de olika klasserna inte skulle kunna träffas. Skolgården var avspärrad och det släpptes bara in två anhöriga per student, säger Sofia Larsson. 

“De anhöriga fick ställa sig i rutor som målats upp med två meters mellanrum. Det visade sig vara en mycket bra idé. Föräldrar, syskon och andra släktingar kunde se sina studenter på ett helt annat sätt än när alla springer ut samtidigt. Det blev även betydligt lugnare än vad det brukar bli när alla springer ut samtidigt, så det här kommer vi säkert att fortsätta med i någon form även efter pandemin. Folkhav vill vi nog helst undvika framöver.”

Streaming gör det möjligt för alla intresserade att följa med i firandet

NTI-gymnasiet i Sundsvall har inget utspring alls, men det blir ett ordentligt firande ändå, menar Jon Ellrose.

“Föräldrar och andra som vill följa firandet kan ju vara med via streamen, så egentligen är de nog mer närvarande än i vanliga fall. Även när pandemin är förbi, kommer vi att fortsätta streama firandet. Det är viktigt att alla som vill kan ges möjlighet att vara med och fira sina studenter, även om de inte kan vara på plats rent fysiskt.”

I Västervik rusade studenterna ut klassvis, och det blev finare än när alla eleverna rusar ut samtidigt, menar, Jörgen Jonsson.

“Föräldrarna fick rå om sina elever på ett annat sätt än vanligt och komma varandra lite närmare. Vi kommer att streama även efter pandemin, för att ge fler möjlighet att delta i firandet. De elever som intervjuades tyckte att det var spännande att få dela med sig av sina tankar och känslor direkt, så det ska vi också fortsätta med och säkert även bygga vidare på.”

Pandemin har satt tankarna kring firandet i nya banor

Det är svårt att veta vad som blir “det nya normala”, men det finns mycket som pekar på att studentfirandet inte kommer att återgå helt till de gamla formerna, menar Anna Giljam Nilsson.

“Anhöriga och elever uppskattade att firandet streamades – och det gjorde även personalen på Realgymnasiets huvudkontor. Nu kunde de för första gången följa med på ett studentfirande och se hur vi gör. Pandemin har fått oss att tänka i nya banor och visat på nya möjligheter. Inte minst har vi insett värdet av att se till att alla elever blir uppmärksammade och sedda när de tar studenten. Det måste vi arbeta vidare med.”